Eos blev årets kulturtidskrift

Riksdagsledamot och f.d. kulturminister Stefan Wallin har utsett Eos till årets kulturtidskrift. Prissumman på 1.500 euro utdelades under Konstens natt i Helsingfors den 22.8.2013.

Eos hör till de tidskrifter i Finland som redan blivit något av en tryckt institution. Grundad 1893 har den hört till den finländska barn- och ungdomskulturen under en smärre evighet.

Eos lyckas fortfarande väl med sin lindans i barnens och tonåringarnas värld. Att behandla teman som samlevnad, rusmedel, sunda levnadsvanor och den ofta ganska ruggiga verkligheten på internet utan att bli mästrande är en verklig balansgång. Detta lyckas Eos med i en lättöverskådlig layout, som kombinerar allvar med glättighet. Tecknade bilder, lokala infallsvinklar och ett jordnära grepp om verkligheten ger tidningen och dess budskap en vardaglig förankring, som de flesta barn och unga säkert känner igen.

Eos lyckas också i lämpliga doser väva in aktuella samhälleliga frågor, som ofta kan kännas abstrakta och direkt svåra för ett barn. Ett lyckat exempel på denna pedagogik är helsidesartikeln inför presidentvalet, som ingick i nummer 1/2012.

Årets pris går till ett med samtiden synkroniserat alster utrustat med ett tidslöst uppdrag  och med rollen som en tryckt stafettpinne, från generation till generation, i Svenskfinland.

Eos ges ut av Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik rf.

IMG_9692

Riksdagsledamot och f.d. kulturminister Stefan Wallin delar ut pris för årets kulturtidskrift till webbredaktör Sonja Rosbäck från Eos. Till höger Tidskriftscentralens verksamhetsledare Christian Lång. Foto: Hilda Forss.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *